РЕКЛАМА


В самия край на XIX век на една от най-оживените търговски улици в Русе е построена великолепна сграда. Тя олицетворява в пълна степен красотата на архитектурата на своето време, а същевременно е предназначена да носи печалба на своя собственик. Русенци я познават като Дом на моряка.

Къщата е построена през 1898 г. за жилище и магазини на богатия русенски търговец Панайот Спасов, наричан още с прякора "Гаваз". В превод от турски език това означава "телохранител, въоръжена охрана". Историците предполагат, че преди Освобождението той е бил на турска държавна служба.

Сградата е построена на площ от 400 кв.м. и се състои от партер, първи етаж и мансарден таван. Жилището на търговеца имало десет стаи, като шест от тях гледали към улицата. Целият партерен етаж и ъгловата фасада към бул. "Славянски" са облицовани с камък. Архитектурните форми и орнаменти по лицевата част също са каменни. Двата входа – за магазините и за жилището, са отделни, но са еднакво оформени с каменни профилирани рамки и са украсени с ленти и растителни орнаменти. Над прозорците изпъкват красиви фронтони върху конзоли с акантов лист. Две кули допълват силуета на сградата. Тя е паметник на културата от местно значение заради своята богата външна архитектура, която изпъква с каменна резба, архитектурни детайли и раздвижен силует. На партера са се помещавали три магазина за колониални стоки, които се зареждали направо от пристанището.

През 1935 година Русе става център на дунавското корабоплаване и тогава в града се създава параходството "Българско речно плаване". Повече от 50 години тази сграда е известна на русенци като администрация и културен дом на моряците.

Сградата на Панайот Спасов или Домът на моряка
"10 000 крачки" - 05.02.2019

РЕКЛАМА