РЕКЛАМА


На 2 км от Асеновград, кацнала върху непристъпна скала, се издига Асеновата крепост. Днес ще извървим нашите 10 000 крачки към мястото което е очаровало и траки, и римляни, и византийци, а за българския цар Иван Асен Втори се е превърнало в емблема. Най-ранните данни, че мястото е било обитавано още през 7 в. пр. Н.е. дават скорошни археологически разкопки. Първоначално тук е било изградено светилище, но хората оценили местоположението като важна врата към Беломорския проход и още траките построили първата крепост.

Това, което днес виждаме от Асеновата крепост са едва 15% от някогашното мащабно фортификационно съоръжение. Запазени са основите на крепостните стени, на феодалния замък с 30 стаи и на още няколко жилищни помещения.

Безспорно най-голямата забележителност е запазената църква „Успение Богородично“, наричана още „Св. Богородица Петричка“. Двуетажната църква е издигната на скалата от цар Иван Асен Втори, запазена е в автентичния си вид с византийски, грузински и арменски влияния в архитектурата си. Църквата е действаща и до днес.

Асеновата крепост е сред Стоте национални туристически обекта, а историите и легендите за скрити тук съкровища са безброй.

Асеновата крепост
"10 000 крачки" - 13.06.2019

РЕКЛАМА