РЕКЛАМА


През 1922 година пожар унищожава родния дом на отец Паисий в Банско. Още на следващата година на мястото му е поставен камък, за да се помни къде е роден народният будител.

В непосредствена близост до паметния знак през 2002 година започва изграждането на Духовно-историческия център "Св. Паисий Хилендарски". Първата копка на музея мемориал е посветена на 250 години от написването на "История славянобългарска" и 290 години от рождението на нейния автор Паисий. Идеята е на Георги Христов, който дарява част от средствата, необходими за изграждането на музея.

В Духовно-историческия център в Банско са изградени възстановки на монашеската килия на Паисий и на параклиса "Свети Иван Рилски", където той е отправял своите молитви към Бог такива, каквито са били в Хилендарския манастир. Идеята е нa пoĸoйния пpoф. Mиxaил Eнeв, apx. Гeopги Лaбoв и пpoф. Гpигopи Гpигopoв, ĸoитo пpaвят тяхно apxитeĸтypнo и фoтoзacнeмaнe.

Многобройни са преписите на "История славянобългарска" след нейното написване. В Банско през това лято на 19 юни, в деня, в който се отдава почит на Свети Паисий Хилендарски, е поставено началото на нов уникален препис, в който може да участва всеки посетител на музея – мемориал.

Духовно-исторически център "Св. Паисий Хилендарски" в Банско
"10 000 крачки" - 09.12.2019

РЕКЛАМА