Световната федерация по гребане - ФИСА, е дала висока оценка за организацията на Световното първенство по гребане за младежи до 23-годишна възраст у нас през лятото. Спортният форум се проведе в Пловдив веднага след Европейското първенство по кану каяк, при отлични условия и събра над 3000 състезатели, треньори, съдии, журналисти, технически екипи и гости, а БНТ бе медиен партньор.

Споделете с приятели


Световната федерация по гребане е оценила бързата промяна на трасето – от канал за кану-каяк, то е станало подходящо за академично гребане.

Иван Попов, председател на организационния комитет на Световното първенство по гребане: Фактически, голямата смяна стана за 1 час и 27 минути. Аз го имам протоколирано. Тогава влязоха академичните лодки. Иначе, взаимодействието между двата организационни комитета доведе до тая бързина.

Макар и представянето на нашите състезатели да бе слабо, според Иван Попов има надежда за развитието им.

Иван Попов, председател на Организационния комитет: Определено израстване има. Но не е достатъчно. Всички тези първенства се правят с цел българското гребане да се възроди.

Българското гребане има има нужда от повече добри бази за подготовка и по-бързо развитие на младите гребци. Това налага изграждането на втори гребен канал в Пловдив, който да поеме тренировъчния процес преди и по време на големи спортни форуми.

Иван Попов, председател на Организационния комитет: Единственото, което целият свят очаква от нас, е да направим дублиращия гребен канал. Дали ще стане, аз не мога да твърдя вече. Мисля, че закъсняхме прекалено много, но все още има някаква надежда.

Проблемът с изграждането на втори гребен канал бе отбелязан и от Световната федерация по гребане. Българската федерация прави всичко възможно за неговата направа.