РЕКЛАМА


Знаете ли, че първата си крачка в България киното прави в град Русе? Това става през 1897 година в един дюкян в центъра на града. За тези 122 години оттогава, в Русе е имало 26 зимни и летни кина, показват проучванията на историците. Някои от техните сгради стоят и до днес.

Данни за първата кинопрожекция ни дава една публикация в русенския вестник „Законност“ от 27 февруари 1897 г.:

„В града ни от десетина дена насам е пристигнал един цинематограф, аппарат, който изображава на платно тъй наречената Жива фотография. Аппарата дава възможност да се виждат изображаемите от него картини и сцени в всичката им живост и движения. Аппарата се помещава в новата къща на г. Марин Чолакова.Входа струва 1 лев”.

Кинопрожекцията в Русе се случва само 14 месеца след показването на първите кадри на братя Люмиер в Париж. Марин Чолаков, в чиято къща станало събитието, бил известен русенски търговец. На горния етаж било жилището, а на приземния се помещавал дюкянът му.

Първите зрители гледали ето тези кадри,останали в световната история на киното...Казват, че седящите на първия ред и в Париж, и в Русе хуквали да бягат, когато видели връхлитащия трен.

До 1910 година киното в Русе си нямало постоянна сграда и салон – прожекции предлагали само пътуващи кинематографисти. Първият истински кинотеатър в Русе е построен на ул. Александровска от братята Цанкови.

Те създават акционерно дружество „Модерен театър“ и точно срещу тяхната къща построяват през 1911 година кино „Модерен театър“. На 25 декември то се открива с филма „Одисей“. Това кино се е снабдявало с филми от София. В София е имало две кина – също „Модерен театър“ и „Одеон“. Те получавали филми от чужбина и ги разпределяли по градовете. Софийското кино пожелава да влезе в съдружие с русенския „Модерен театър“, но братя Цанкови отказват. Така започва конкурентната война между първото русенското кино и софийския „Модерен театър“. Като ответен ход през 1912 г. софийските предприемачи наемат известния русенски ресторант „Фишер” на братя Йонкови и го преустройват в луксозно кино, което наричат „Аполо”.

В годините на социализма настъпва най-големият разцвет на киното в Русе – по това време в града едновременно работят 13 салона. Любими кина на русенци са „Москва“, „Ангел Кънчев“, „Просвета“, „Здравец“, , кино „Култура“, което се помещава в открития през 1954 година Дом на културата. Особена романтично преживяване в летните вечери било посещението на летните кина „Аврора“, „Цанко Церковски“ и „Светлина“.

С настъпването на демократичните промени обаче салоните масово се приватизират, а новите стари собственици ги превръщат в казина и супермаркети.Днес в Русе има само едно модерно кино и то се помещава в градския мол.

През годините на различни точки в Русе са отваряли и затваряли врати 26 зимни и летни кина, а пред екраните им са се смели, плакали и забавлявали цели поколения русенци.

Кината в Русе
"10 000 крачки" - 23.04.2019

РЕКЛАМА