РЕКЛАМА


Десетки хиляди декари земеделски земи в общините Сливо поле и Тутракан бяха наводнени от подпочвени води. Унищожени бяха много от есенниците, невъзможна бе сеитбата на пролетниците.

Над 100 фермери, които стопанисват над 50 хил. дка земи, обвиниха държавата в бездействие и организираха на два пъти протести, като затвориха пътища. Хората искат трайно да се реши проблемът с отводняването, защото ситуацията е подобна всяка година. Според тях е нужно да се преразгледа с обществено обсъждане планът за управление на Защитена местност Калимок-Бръшлян, тъй като там се поддържа високо равнище на водата, което обаче може да е пагубно за реколтата.

Големият проблем обаче е амортизираната отводнителна система, която е от 50-те години на миналия век. Както признава управителят на "Напоителни системи-клон Долен Дунав" Миглена Трифонова – нужни са комплексни ремонтни, някои от които ще са доста скъпи.

Фермерите изпратиха протестно заявление до всички отговорни институции, което получи отговор от Министерския съвет на 31 май 2018 г. с уверението, че ще бъде инициирана среща на високо равнище между Министерство на земеделието, храните и горите, Министерството на околната среда и водите и „Напоителни системи” ЕАД за решаване на проблема.

На водещия Роман Сушков гостуват кметът на Сливо поле Валентин Атанасов; Анелия Николова – директор на Дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ Русе; и Златко Бончев – земеделски производител от Нова Черна.

А.Николова отрече твърденията, че екоинспекцията не разрешава на „Напоителни системи” да ремонтира съоръженията си в Защитената влажна зона от края на март до края на август. Тя подчерта, че това само трябва да се заяви и извърши според необходимите разпоредби.

Зл.Бончев потвърди, че въпреки отговора от секретариата на Министерския съвет – земеделците не са удовлетворени и очакват адекватни реални действия.

В.Атанасов декларира, че застава зад земеделските производители, а общинската администрация ще стори всичко, за да защити правата и труда им.

Кога ще спре наводняването на нивите в общините Тутракан и Сливо поле
"Местно време" - 04.06.2018

РЕКЛАМА