Треньори от ветроходния отбор „Морски спортове -Тенерифе" на Испания пристигнаха във Варна, за да обменят опит с колеги от яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна". Посещението им е във връзка с международния проект „Плаване на три морета", в който участие ще вземат ветроходци от България, Испания и Гърция.

Споделете с приятели


Дванайсет ветроходци ще представят клубовете на България, Испания и Гърция в двата класа – "Лазер 4.7" и "Оптимист" на четирите спортни лагера, предвидени по проекта. Според предварителната програма, първият от тях трябва да се проведе във Варна през месец февруари. Най-голямото предизвикателство за спортистите от Испания и Гърция ще бъде температурата на водата, призна президентът на клуба „Морски спортове Тенерифе.

Алехандро Кабрера, президент на клуб „Морски спортове Тенерифе":
"Това е регата. Децата трябва да се научат да плават във всякакви условия. Най-вероятно ще е шок за тях, но ние вече имаме подобен опит в националното състезание клас "Лазер" от миналия месец."
Каетано Монтелонго, треньор:
"Нямам представа какви са спецификите на плаване в Черно море като вятър, течения и техники, които се използват. Затова и този проект е толкова ценен – децата ще научат много нови неща."

Макар да съществува само от 7 години, в клуба "Морски спортове Тенерифе" вече се състезават повече от 30 младежи, които постигат много добри резултати на национално ниво. На Канарските острови ветроходният спорт се цени, но за клуба е важно младежите да трупат опит при различни условия.