РЕКЛАМА


На един от русенските централни площади до днес се издига ъглова сграда с интересна история. През 1911г. братя Бъклови финансират построяването на собствено здание за фирмата и банката си. Предприемчивите търновци търгували на едро с шевни машини и велосипеди и избрали процъфтяващия Русе за своята дейност.

Бъклови е стара възрожденска фамилия от Търново. Неин патриарх е уважаваният занаятчия-обущар Костадин Димитров, по прякор „Бъклата“, който преди Освобождението доставял обувки за турската армия. С предприемчивост и трудолюбие той се замогнал и отгледал многолюдно потомство от шестима синове и три дъщери. Най-големите братя Димитър и Христо основали своята фирма през 1880 година в Русе като най-голям и икономически напреднал град в княжество България.

Първият техен магазин е открит на ул. „Александровска“. Тяхната дейност се разширява значително, когато към фирмата се присъединява и по-малкият брат Петър, който вече е завършил „Робърт колеж“ през 1889 година. Той е интелигентен, образован, говори чужди езици и веднага поставя фирмата на ново, европейско ниво. Петър Бъклов сключва договори с чуждестранни контрагенти, след което става представител на известните шевни маишни „Гритцнер“, както и на прочутите велосипеди „Алфонс Томан“. В магазина им тези артикули се продават с голям успех.

Фасадата на сградата, построена през 1911 година, е раздвижена по интересен начин от еркера и кулата, увенчана с купол. Ъгловата фасада е тясна и завършва с арка, украсена с маска на божеството Меркурий, което загатва, че зданието е предназначено за търговия. Тук братя Бъклови разположили централата на своята фирма и на основаната от тях Кредитно-търговска популярна банка, която подпомагала техните търговски партньори. Проектът на зданието с площ 400 квадратни метра е на инж. Геро Геров. То се състои от партер, първи етаж, мансарден етаж с кула и сутерен. На първия етаж имало банкова зала, а около нея били разположени канторите.

Имало и приемен салон за делови срещи и преговори с партньори от чужбина. Специално помещение било обзаведено за безплатни курсове по машинна бродерия за клиентки, снабдени с шевни машини „Гритцнер". Там се обучавали модерни шивачки от цялата страна.

Търговията на братята процъфтявала. Клонове на фирмата били открити в София, Пловдив и Варна. Братя Бъклови се превърнали във важен фактор в икономическия и социалния живот на Русе и страната. Авторитетът на фирмата дори нараснал още повече, когато начело застанал по-младият брат Петър Бъклов. Той е съосновател и член на Управителния съвет на Българския търговски съюз, на Българската търговска банка, на Застрахователното дружество „България".

През 1920 година Петър Бъклов заминава за София, избран за народен представител от Русенски окръг. Той е известен и с благотворителната си дейност. Съществувал е благотворителен фонд, създаден на негово име и на името на неговата съпруга, като от този фонд са заделяни средства за ученически трапезарии, за училища, за нуждаещи се. Фирмата му е известна и с това, че подпомагала своите служители при закупуване на собствени жилища,

Голямата икономическа криза от 1929 година обаче не отминава и фирмата на братя Бъклови, която след близо половин вековно съществуване фалира. В годините на социализма в сградата се помещава най-големият магазин за домашни потреби в Русе, наречен „1001 стоки“. Днес зданието е частна собственост и е отдадено под наем.

Сградата на братя Бъклови в Русе
"10 000 крачки" - 16.04.2019

РЕКЛАМА