Със спортен ден стартира програмата, организирана от Община Благоевград, по повод 10 октомври – Световен ден на психичното здраве. Потребителите на Защитени жилища и дневни центрове за възрастни хора с увреждания днес се включиха в организирано бягане, скок от място, боча, хвърляне на топка под мотото „Ние можем да спортуваме".

Споделете с приятели


Със спортен ден стартира програмата, организирана от Община Благоевград, по повод 10 октомври – Световен ден на психичното здраве. Потребителите на Защитени жилища и дневни центрове за възрастни хора с увреждания днес се включиха в организирано бягане, скок от място, боче, хвърляне на топка под мотото „Ние можем да спортуваме".

Десетки хора с ментални увреждания от защитените жилища и социалните центрове в Благоевград се включиха в спортните игри. Специално жури класира и победителите.

Ето и какво казаха участниците:

Бистра Фетвова: - Много добре според мен.

Мария Благоева: - Обичам много да спортувам, днеска е най-хубавия ден да спортуваме.

Георги Бойков: - В центъра за стари хора с увреждания се стремим така некак си да се получи разнообразие.

Маргарита Бербатова - ръководител на Комплекса за социални услуги но хора с увреждания: - Искаме хората да се интегрират по този начин чрез спорт в нашето общество, всички да ги виждат защото това вече е традиция и ние го правим трета година.

Най-добри постижения участниците отбелязаха в една от най-предпочитаната от тях игра „боча".

Маргарита Бербатова - ръководител на Комплекса за социални услуги но хора с увреждания: – Която развива при тях умения за сръчност, да мислят, да преценяват къде да хвърлят топката.

Маргарита Бербатова казва, че в защитените жилища и социалните центрове в Благоевград от няколко години спортът е едно от основните занимания, което се използва за подобряване на психичното здраве на хората с ментални увреждания.

Маргарита Бербатова - ръководител на Комплекса за социални услуги но хора с увреждания: - Ние не търсим постижения тук, някакви резултати, просто искаме да имат култура, физическа култура.

По повод Световния ден на психичното здраве община Благоевград е организирала и Ден на отворените врати в Дневния център за възрастни хора с увреждания.