Променливо ще е времето през почивните дни, но постоянно е старанието на рептерите на БНТ2 да ви предложат най-интересните начини да прекарате почивните си дни!Ето и обобщението, представено от Георги Велизаров.


Споделете с приятели


Може да останете изненадани, но дори в последните горещи дни на август София продължава да диша. Доказателство за това е второто издание на фестивала за градска култура „София Диша“, което ще се проведе в събота и неделя. В него са поканени да вземат участие предимно млади артисти. Мястото отново е площад „Свети Александър Невски“, а организаторите на събитието са подготвили разнообразна програма с литературни четения, кариерен и арт-форуми и безплатно ескейп приключение.

​ВАРНА

След проливните дъждове през седмицата днес лятото се завръща по Черноморието. Но освен да отидат на плаж или да се разхождат край брега, вечер варненци и гостите на града до 3 септември могат да гледат филмите от Международния филмов фестивал “Любовта е лудост”.

​ПЛОВДИВ

Отдава ви се незабравима възможност да видите Пловдив от високо по време на втория дрон фестивал този уикенд. Зрителите ще могат да видят спиращи дъха гледки от различни части на света. По време на двудневното събитие, което е с вход свободен, те ще станат свидетели на демонстрации с дронове на живо. Мястото на фестивала е римският стадион в центъра на Пловдив.

​БЛАГОЕВГРАД

През почивните дни максималната температура в Благоевград ще достигне 34 градуса. Времето ще бъде подходящо за почивка и разходки на открито. Ако все още не сте избрали дестинация, в събота, на 26 август, може да посетите народния фестивал „Фолклорна среща“ в разложкото село Елешница. За четвърта поредна година на едно място ще се съберат самодейни и любителски групи, които се занимават с народни танци и хора, групи за фолклорно пеене и народни оркестри. Събитието ще се състои на откритата сцена пред Народно читалище „Западнородопски лъч – 1906“.

​РУСЕ

Слънчево време и до 31 градуса обещават синоптиците за почивните дни край Дунава. Но жителите и гостите на Русе могат да намерят прохлада под дълбоките сенки на село Сандрово, където над 600 любителски фолклорни групи от България и Румъния ще се надпяват в традиционния фестивал „Сандрово пее и танцува”. За първи път тази година изявата е с конкурсен характер за автентичен и обработен фолклор.

Неделния ден в София може да прекарате на прохладна разходка до хижа „Алеко“. Там ви очаква инициативата на Столичната библиотека „Библиотека в планината” с изложба на уникални издания на книгите на Алеко Константинов. По време на празничната програма по повод 122 годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаването на организирано туристическо движение в България любителите на планината могат да получат безплатна едногодишна читателска карта. А също така и да си вземат безплатно четиво от планинските библиотечни къщички.