230 лекоатлети от 11 държави ще се включат в тазгодишното, второ издание на международното състезание „Пробег на свободния дух Русе-Гюргево". Маратонът е един от малкото в Европа, който започва в една страна и завършва в друга. Стартът му ще бъде даден в 11 часа на 16 септември в Русе пред съдебната палата и ще финишира в центъра на румънския град Гюргево.

Споделете с приятели


Силни европейски състезатели, както и лекоатлети от Кения, Мароко, и Япония ще се включат в 15-километровия пробег, който ще премина през Дунав мост между Русе и Гюргево. Тази година участниците са с 55 повече от миналата и конкуренцията ще бъде по-силна, тъй като сред тях са най-добрите български и румънски бегачи, коментираха организаторите.

Евгени Игнатов – организатор от СЛАК „Дунав" – Русе: „Сава Тодоров – той е председател на нашия клуб, медалист от републикански първенства, Митко Ценов, Йоло Николов – участниците на световното първенство. Победителят от миналата година Ахмед Насеф, както и силно румънско участие. При жените също ще имаме участници две кенийки, плюс най-добрите български и румънски бегачки – Маринела Нинева, Радостина Симеонова."

Основната възрастова група състезатели е от 18 до 40 години, но има още две категории – 40 плюс и 50 плюс. Най-възрастният бегач е на 71 години. По време на пробега през Дунав мост съоръжението ще бъде затворено за движение за около 20 минути.